02/01/2015 by D Post

SOS alarm app, nu hulp? 

Zorgtechnologie.net cijfer 7,4

Een app met een knop. Als er nood is duw je een knop in op de sos alarm app. Ik heb nu hulp nodig! Zie je bij het downloaden van de app. Heel simpel.

Een ‘gratis’  app en een goed idee. In plaats van een fysieke knop een noodknop op je tablet of op je smartphone. Deze heb je toch vaak bij de hand? Een druk op de digitale knop en er wordt iemand gewaarschuwd. Ik ben benieuwd. Het sluit in ieder geval aan bij het gewone leven en je hoeft er niet iets extra’s voor aan te schaffen.

Na het dowloaden  wordt je goed doorgeleid en wordt er duidelijk beschreven wat je moet doen.

De contactpersonen krijgen ook netjes een mail. Ik heb 1 contactpersoon aangemaakt.

Na het installeren en instellen komt het, we gaan testen! Na de knop indrukken duurt even voordat het alarm activeert.

En ja, er klinkt een bericht op de telefoon die ik ingesteld heb. Wel drie keer! Er verschijnen meldingen over nieuwe berichtjes. Bel z.s.m. en er wordt ook heel mooi een plaats aangegeven waar het sos vandaan komt.

Het werkt! Echter toen kwam voor mij de verrassing 🙁   De drie meldingen leken niet voor niets. Na drie keer gaat het geld kosten. Achteraf zat ik nog te twijfelen, ik heb de knop toch niet drie keer ingedrukt? Maar dat was volgens mij ook niet zo. Onderstaand beeld verscheen.

Minder gratis dan ik in eerste instantie dacht dus. Ik schrok in eerste instantie ook van de prijzen van de credits. Maar een app maken kost ook geld, dus leek het mij verstandig om verder te kijken dan mijn neus lang is.  Ik heb mij dus verdiept in de sms prijzen. De rijksoverheid geeft aan dat een sms bericht max. 6 cent binnen de eu mag kosten.

Ook heb ik bij een aantal providers prijzen vergeleken (mobiel naar mobiel).  De duurste optie in deze app is dat je vanaf een mobiel drie sms jes stuurt met een druk op de knop.  De prijzen varieren van ongeveer 10-17 cent per sms. Dit betekend dus dat in het duurste geval je 3×17 cent = 54 cent per credit aan sms-verkeer kwijt bent. In vele gevallen zal het echter goedkoper zijn, of omdat het de sms  vanaf een wifi verbinding wordt verstuurd of omdat er minder dan drie contactpersonen zijn ingesteld.  Verder ben ik benieuwd naar de werking als ik weer op de zou knop duwen, na het kopen van credits. Zouden er ineens weer drie meldingen komen?

Ook krijg je de mogelijkheid om aan te geven of je gebruik wilt maken van een professionele zorgcentrale. Deze aanvraag wordt beantwoord met de volgende mail.

Als laatst, toen ik de app op wou starten, moest ik weer inloggen. Dit vond ik niet handig, ik ben al geen ster in gegevens onthouden en wat als er nood zou zijn? Of zou dit te maken hebben dat mijn credits op waren?

Samenvattend heb ik een wat dubbel gevoel bij deze app. Geweldig dat het past in het gewone leven. Kijk in de store en je vind een sos alarm app voor op je telefoon of je tablet. Er is ook nagedacht over eerst kijken in je eigen netwerk, wie kan helpen, voordat je doorgaat naar professionele zorg. Dit past helemaal in de participatiesamenleving.

Het dubbele gevoel zit misschien in hoe reëel de slogan is;  ‘ik heb nu hulp nodig’ en het ineens op zijn van mijn gratis credits. ‘ Ik heb nu hulp nodig’ , is een melding op je mobiel dat je moet bellen of naar een plek toe moet gaan. Hoe haalbaar is dit? Ik weet het niet. Ik ben wel benieuwd naar ervaringen. Dus reacties over ervaringen op dit blogbericht zijn welkom. De credits kosten m.i. teveel, of is dat mijn zuinige insteek? Maar ook dat is iets wat past in het normale leven. Ons Nederlanders bent ‘zunig’  of geldt dat alleen voor Zeeuwen?

Beoordeling: 

Gebruikersgemak – 7  – Het instellen gaat makkelijk en logisch, op een virtuele rode knop duwen gaat best! Opnieuw inloggen vond ik niet handig.

Prijs – 6 –  Kan net, ik vind de credits wat aan de hoge kant, aan de andere kant, wat betekend geld nu als het goed werkt in een noodsituatie.

Past het bij het gewone leven – 8 – Voor wie altijd een smartphone of een tablet bij de hand heeft. Het werk in de toekomst nog beter, met de komst van smartwatches en andere wearables.

Toepasbaar voor zorgtoepassingen – 8,5 –  Is een typische zorgtoepassing.

Communiceert het met andere systemen – 7 –    Kan geregeld worden, zo blijkt uit de laatste mail.

Privacy – 8 –  Geen bijzonderheden Ik ga er vanuit dat er netjes met de ingevoerde gegevens wordt omgegaan.

 

Zorgtechnologiecijfer                                   7,4

app store

 

Comments

  1. Sonja
    19/05/2015 - 08:10

    Ik snap je dubbele gevoel hierbij! Zelf heb ik mijn moeder laatst een noodmobiel aangeschaft. Ondanks dat daar ook aan deze noodtelefoon
    abonnementskosten aan verboden zijn, geeft het mij wel een veilig gevoel! gr Sonja

     

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers liken dit: