28/12/2014 by D Post

Trendwatching, wearables, rust, ruimte en ……..

Spread the love

Vandaag las ik een artikel over wat er verwacht wordt als het gaat om de nieuwste trends op ICT gebied. Een oneliner in het verhaal was ‘De enige zekerheid in 2015 is dat alles verandert’. Nu weet ik niet hoe het met u is, maar ik ervaar ontzettend veel veranderingen in de zorg. De kern van het verhaal over trendwatching was, wearables (bv de i watch), rust, ruimte en …… redzaamheid. Waar ik als eerste geneigd was om regelmaat te noemen, werd er redzaamheid geschreven.

Kortom, het leek een typisch zorgartikel. Maar ja, dat was het niet. Het was geschreven op wat er aan trends verwacht wordt. Dit maakt dat ik erover blog, want het geeft weer hoe klein de brug is tussen trends, ict en zorg.

Ik heb net een scenario voor een project geschreven waar ik een toekomstbeeld van 2019 schets. Hier schrijf ik over Steven Baan die met zijn i-watch zijn ochtendprogramma doorloopt en hierdoor zelfstandig de ochtend door kan komen. Dit zonder ‘last’ te hebben van zorgmensen. Zijn ochtendhumeur maakt dat hij ┬á’s ochtends moeilijk tegen mensen om zich heen kan (wat past dit in het gewone leven ­čśë ┬áOok leert hij zelf zijn bed opmaken via een filmpje. Hoezo ver van je ‘bed’, het is voelbaar dat het kan. De technieken zijn er. Wearables, rust, ruimte en zelfredzaamheid zie je terug in dit verhaal. Misschien is het toekomstbeeld geen 2019, maar eind 2015.

Want 1 ding is zeker, de enige zekerheid in 2015 is dat alles (kan) veranderen. De mogelijkheden zijn er.

Ik ben nog een ding vergeten te schrijven en dat gaat over de slotzin van het artikel. ‘De grote verandering zit niet alleen in technologie, maar zeker ook in mentaliteit’.

 

 

Geef een reactie