13/01/2015 by D Post

Paniek! help! Ik ga hyperventileren.

Gelukkig is daar de rode knop (dacht ik).

paniekknop

De eerste paar dagen van de week. De dagen te vol gepland. En ik had me nog zo voorgenomen goed pauzes te nemen, mij goed aan de werkdagen te houden. Niet te lang doorwerken, een stukje wandelen tijdens de middag, goed mijn ontspanning te zoeken, enzovoort.  In drukke periodes ben ik wat vatbaarder voor hyperventilatie. Zou ik zo een half jaar doorgaan, dan is voor mij de paniekhendel in de app In-balanz waarschijnlijk van toepassing. Gelukkig is dit nu niet het geval als ik de symptomenlijst in dezelfde app check doe. (5-7 symptomen en je hebt waarschijnlijk stress en waarschijnlijk een verkeerde ademhaling.) Goed om te weten.

in-balanz-de-app-voor-hulp-en-therapie-b-screenshot-3

 

Onder het mom beter preventief dan te laat en nieuwsgierigheid naar de werking van de app. (Ik ken helaas een aantal hyperventilatieoefeningen vanuit het verleden.) downloadde ik vol verwachting de In-Balanz app. (zowel beschikbaar voor apple als android).

Ook heb ik in mijn omgeving te maken met  een aantal mensen met slaapapneu. Ademhalingsoefeningen kunnen ook hier een goed middel zijn. Zou dit in deze app te vinden zijn?

De app eenmaal geopend, zie je een rode knop, met daaronder heel overzichtelijk een aantal knoppen met oefeningen en de al genoemde symptomenlijst. Algemeen en disclaimer interesseren mij minder.

 

foto 1

Als eerste duw ik natuurlijk op de rode knop/paniekhendel. Mij voorstellend vol paniek te zijn wordt mij wel erg rustig een verhaal verteld. Het vertellen is echt mooi, dit geeft naast het plaatje en de geschreven tekst, mooie aanvulling in het geheel.

foto 2

Ik vraag me echter wel af of het mij in paniek rustiger zou maken. Ik kan het mij wat moeilijk voorstellen. In crisis situaties helpen over het algemeen, korte duidelijke opdrachten, zo is mijn beeld. Mocht je hier ervaring of een mening over hebben, plaats die dan in de reactie bij deze blog.

De paniek gehad, ga ik naar het volgende deel van de app, namelijk de oefeningen. Vol verwachting hoop ik hier een aantal oefeningen te kunnen doen, om te kijken of dit klopt met mijn eigen ervaringen.

foto

Helaas lukt dit niet en wordt mij voorgesteld om direct een complete therapie te kopen. Ik neem dit wel serieus in overweging, want ik ken het nut van een goede ademhaling,  maar wil dan wel graag vooraf duidelijk een prijs weten. Dit is niet duidelijk, dus ik koop de app niet.

Al met al voor mij een wat teleurstellende ervaring. Het lijkt gratis uitproberen, wat het mijns inziens niet is. Ik zie absoluut een toegevoegde waarde van de app, alleen mag ik die niet echt proberen. Bij de paniekknop heb ik vraagtekens.

Dit terwijl de app voldoet aan criteria van zorgtechnologie.net. Een zorg-app dat past in het gewone leven. Een paar aanpassingen zouden m.i. de app waardevoller maken, maar dit is aan de makers.

De app is te vinden op http://www.in-balanz.nl

Gebruikersgemak – 8 – Zover je bij de app kunt is het makkelijk te bedienen

Logisch in elkaar   – 6 – logica is er wel, alleen de uitwerking van de app en waar je vooral niet bij kunt, is niet handig

Prij s – 6 –  Het lijkt gratis, maar je hebt dan bijna niets.

Past in het gewone leven  – 8 –  Het lijkt goed te passen.

Communiceert met andere systemen – 5 – Niet, is een op zichzelf staande app.

Privacy – 7

Zorgtechnolgie.net cijfer 6,7

 

 

 
#ademhaling#hyperventilatie#stress

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers liken dit: