04/10/2015 by D Post

Ik boekje, een digitaal schrift

Spread the love

 

ikboekje

Het liegt er niet om. De VGN aanmoedigingsprijs en een nominatie voor de e-health award 2015.  Iets wat gemaakt is voor de gehandicaptenzorg, hier kan ik als blogger en zorgman uit de vg-zorg niet omheen. Zelfs niet als dit de eerste betaalde app is (€1.99)  waar ik over blog.

Enthousiast? Ja en een maar. Ik vind het geweldig dat er speciaal iets gemaakt is voor de vg-zorg (verstandelijk gehandicapten-zorg). De ‘simpelheid’ van het concept, een digitaal schrift met foto, video en spraak vind ik super. Dit is bijna essentie van iemand die zich rond een persoon met een verstandelijke beperking ‘beweegt’ en wat ook essentie kan zijn als je zelf verstandelijk beperkt bent. Begrijpt mijn omgeving mij en begrijp ik, waar het ik boekje o.a. over gaat, mijn eigen emoties.

Ook erg positief ben ik over de combinatie van de app met de gebruikersvriendelijke iPad. Dit maakt het tot een makkelijk te bedienen geheel. Het is ook uitstekend voor kinderen zonder verstandelijke beperking te gebruiken. Allemaal voordelen, wat ook maakt dat het ‘ik boekje’ terecht onder de aandacht staat.

Wat maakt, de maar, in mijn verhaal? Dat is de verwachting die bij mij werd gewekt (dit ook door te snel lezen van mij) dat het ik boekje een belangrijke schakel is tussen b.v ouders, begeleiders en kinderdagcentrum is.

Wat ervoor stond had ik niet goed gelezen, want hier stond,  ‘de iPad met het ik boekje erop is een belangrijke schakel …… ‘  Niet online samenwerken, maar de iPad moet dus letterlijk doorgegeven worden. Hier is wat mij betreft winst te halen voor de app.

Maar genoeg inleidend verhaal. Bij deze het ik boekje in plaatjes. (De plaatjes zijn groter te maken door erop te klikken).

IMG_2486 IMG_2488 IMG_2490 IMG_2491

Bovenstaande plaatjes geven aan hoe je het installeert en de eerste instellingen doet. Het ik boekje is te downloaden via de appstore. Het  wordt beveiligd met een code, zodat niet iedereen die het ik boekje opent veranderingen kan aanbrengen.

IMG_2492 IMG_2508IMG_2509

Bovenstaande drie schermen geven de belangrijkste items uit het ik boekje weer. Namelijk hoe zien mijn emoties eruit. Dit kan zowel via, foto, video en spraak. Wie ben ik (mijn profiel) en wat speelt zich af in mijn leven en waar moet ik op letten (gebeurtenissen en notities).

IMG_2493 IMG_2510 IMG_2492

Allereerst ‘Mijn emoties’. Het werkt simpel, je voegt een foto/video/spraakfragment toe die je emoties laten zien en/of beschrijft.  Daarbij kun je in, zoals je in het tweede scherm ziet, ook omschrijven wat je hier mee kunt. Het derde scherm laat het overzicht van je emoties zien. In dit gedeelte was het even zoeken hoe je een gemaakte emotie moest opslaan, maar deze ‘bug’ wordt er hopelijk snel uit gehaald.

 

IMG_2508  IMG_2497

Mijn profiel is simpel. Hier kan van alles over jezelf worden ingevuld. Mooi is dat je vrij extra informatievelden kunt toevoegen.

IMG_2506  IMG_2503 IMG_2502 IMG_2501

Mijn dagboek is simpel en mooi. Er zijn gebeurtenissen en notities. In dit voorbeeld is de gebeurtenis fietsen. Als notitie heb ik staan dat de fiets nog schoongemaakt moet worden en dat de ketting nog gesmeerd moet worden. Dit kun je ook mailen.

Bovenstaand geeft de werking van het ik boekje weer. Ik zie het als een mooi digitaal hulpmiddel voor iemand zelf, als een hulpmiddel voor de omgeving. De voordelen heb ik omschreven en uitgebreid laten zien.

Een nadeel vind ik dat het voordeel van online samenwerking te weinig is gezocht. Nu is de fysieke iPad het middel om op één plek samen te werken. Dus de iPad met daarop de app het ik boekje.

Hier liggen wat mij betreft nog de uitgebreide kansen voor het ik boekje. Het ik boekje ook als app (en website?) om op één plek te kunnen samenwerken. Verder is het één ik boekje per persoon. Hier is denk ik een bewuste keuze gemaakt voor één ik boekje per iPad. Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die het praktisch (en betaalbaarder) zouden vinden als er per iPad meerdere ik boekjes bekeken kunnen worden.

Meer informatie is te vinden op ikboekje.nl

Gebruikersgemak – 9,5 –  Goede combinatie van device en app

Logisch in elkaar – 8,5 –

Prijs – 5 – €1.99

Past in het gewone leven – 8,5  – aanvullend zowel voor de eigenaar van het ik boekje als zijn of haar omgeving.

Communiceert met andere systemen – 5 – mailen kan, maar het is helaas niet een digitale ontmoetingsplek.

Privacy – 7 – Zuinig zijn met de iPad. Het is net als je portemonnee. Het mag niet in verkeerde handen vallen.

Een toegevoegde waarde voor zowel de eigenaar en omgeving.

Zorgtechnologie.net cijfer 7,3

app store

#dagboek#digitaal schriftje#emoties#gebeurtenissen#ik boekje#notities#omgaan met#profiel#samenwerking#verstandelijke beperking

Geef een reactie