06/09/2017 by D Post

Mag ik……

Spread the love

‘Mag ik’

Weer op zoek naar een app. Een tijdje gelden. Nieuw werk, een studie, genoeg redenen om voorbij te gaan aan iets waar ik passie voor heb, namelijk apps en technologie die helpen dat iemand beter en makkelijker de dingen zelf kan.

Zoals de vaste lezer weet ben ik werkzaam in de gehandicaptenzorg. Hier zijn veel mensen die niet kunnen lezen of schrijven en het gebeurt ook geregeld dat iemand niet kan praten. Daarbij ben ik er steeds meer achter gekomen dat je een ’tolk’ functie hebt. Ieder heeft zijn taal. Dit maakt dat je als je iemand kent veel vertaald naar zijn of haar omgeving. Wat zou het mooi zijn als iemand een app heeft, zodat hij of zij het zelf kan.

Toen ik ‘mag ik’ tegenkwam was bovenstaand wat door mijn hoofd ging. Iemand wil iets. Hoe mooi is het dan als je met een iPad en een foto kunt aanduiden wat je bedoeld. Wellicht zijn er veel meer toepassingen te bedenken. Schiet je iets te binnen, wil je het dan als reactie op dit artikel plaatsen?

Goed is om het inleidend stukje te lezen wat bij deze app hoort. Toen ik begon deed ik dit niet. Ik snapte de werking daardoor in het begin wat minder. Bijgevoegde afbeelding geeft weer hoe het werkt. De gratis app bestaat uit (maar) 3 categorieën, die je kunt duiden met een foto, kleur en spraak. Per categorie/kleur kun je omlaag schuiven. In de gratis app kun je drie foto’s per categorie plaatsen.

We beginnen bij het begin. De ‘mag ik’ app is voor de iPad en is begin 2017 gelanceerd.

Informatie is te vinden op de site http://www.magikmeedoen.org/ Hier is ook onderstaand filmpje te vinden over de app. Op de website is ook een handleiding te vinden.

De app mag ik is te downloaden via iTunes. Na installeren kom je bij de volgende schermen. Als eerste moet je een account aanmaken en wordt je een code  gemaild.

Na het openen kom je bij een leeg groen scherm. Dit is de kracht van de app. Je kan alleen eigen foto’s gebruiken. Dit is goed want een foto is makkelijker te begrijpen dan bijvoorbeeld een pictogram. Een pictogram moet je als het ware nog vertalen, terwijl een foto directer is.

Klik rechtsboven op het tandwieltje om de app in te gaan stellen.

Je kunt nu een ‘categorie foto’ en kleur kiezen. Bijgevoegd twee voorbeelden. Eentje heeft de kleur groen (koffie zetten), dit is te zien aan de rand van de fot. De ander (het kopje koffie/drinken) heeft de kleur oranje.

Je kunt iets inspreken door het microfoontekentje in te blijven duwen. Dit was even zoeken/wennen, maar eenmaal gedaan, is het een handige manier. Door weer op het tandwieltje te drukken kom je bij het gebruikersmenu en kan de app gebruikt worden. De categorie groen heb ik als drinken bestempeld. Door hier op te duwen kom je bij het volgende. Intuïtief vond ik het wat lastig te begrijpen. Tegelijkertijd weet ik niet of dit klopt omdat ik zelf geen beperking heb. Mijn logica hoeft natuurlijk niet de logica van de gebruiker te zijn. Ik ben benieuwd naar echte gebruikerservaringen!

Bij het vullen is al snel de app vol en mag je €7,99 betalen. Kortom de gratis versie is leuk om te proberen, maar daar houdt het als snel mee op.

Als laatste een eigen filmpje om het gebruik te tonen. Je ziet waar het minder goed gaat.

Het komt in mijn optiek neer op (gebrek) aan logisch gebruikersgemak. Het idee van de app ‘mag ik’ vind ik echt goed. Een simpele app die iemand helpt om te communiceren. De opbouw vind ik niet logisch. Advies zou zijn vanuit een categorie naar beneden swipen in plaats van door te duwen naar beneden te gaan in de categorie. Dit voelt voor mij natuurlijker. De app instellen, de foto’s uploaden en het geluid er onder zetten is na even wennen goed te doen.

 

Gebruikersgemak – 6 – het is wennen.

Logisch in elkaar – 8 – eigen foto’s te gebruiken, redelijk makkelijk in te stellen.

Prijs – 5,5 –  €7,99, het lijkt in eerste instantie gratis, maar het is een uitprobeer app

Past in het gewone leven – 9,0- Het idee past erg goed voor de mensen waar het voor gemaakt is.

Communiceert met andere systemen – 5 –

Privacy – 6 – Wat betreft de app kan er weinig fout , zo lijkt het. Het is een stand-alone app die niet communiceert met andere systemen. Het zou echter netjes zijn om dit te vermelden. Ook hoe er met de aangemaakte account omgegaan, dus hoe er met het mailadres omgegaan wordt.

Samenvattend, de app ‘mag ik’ is een goed idee, de uitvoering, met name op het gebruikersvlak,  kan mijns inziens beter.

Zorgtechnologie.net cijfer 6,6

Website: http://www.magikmeedoen.org/

app store

 

 

 

#emb#foto's met geluid#laag niveau#mag ik#picto's#tolk#verstandelijk beperkt#zorgtechnologie#zorgtechnologie.net

Geef een reactie