04/03/2015 by D Post

Fan van Constamed

IMG_1806

Constamed, een app of website waar je online een huisarts kunt raadplegen over de wat lichtere zorgvragen, waar je normaal over twijfelt of je naar de huisarts zal gaan. Een goed basisidee, waar twee zorgprofessionals mee aan de slag zijn gegaan. Waarom ik fan ben? Dit is nog niet zozeer van de app (Constamed heeft overigens wel de Health App Award in 2014 gewonnen), maar dit is vooral fan van het lef wat de initiatiefnemers hebben getoond.

Dit omdat de makers van Constamed vanuit de klant te proberen te denken, de moeite hebben genomen om te proberen de app te combineren met bestaande systemen en met bestaande wet en regelgeving. Maar ook het lef in hoe ze hiermee zijn omgegaan en de discussie die ze hierover op gang hebben geholpen.

Ik neem je mee in een aantal koppen over deze veelbesproken app:

Februari 2014 ‘Eerste indruk Constamed’ (consumentenbond)

Februari 2014 ‘Is de internethuisarts een overheidstaak?’ (Smarthealth)

Maart 2014 ‘E-consult via Constamed ter discussie’ (Artsennet)

Maart 2014 ‘Wet- en regelgeving niet klaar voor online huisartsen’ (Smarthealth)

April 2014 ‘Constamed: DigiD alleen voor communicatie met je eigen huisarts (Smarthealth)

Juni 2014 ‘Constamed en EHBO-app winnen Health App Award

Eind goed al goed zou je denken als je het laatste bericht leest over het winnen van de Health App Award. Maar dit is m.i. niet waar. Constamed probeerde te voldoen aan wet en regelgeving door het DigiD voor de centrale dienst van de app te gaan gebruiken. Dit is niet gelukt.

De gevolgen die het m.i. heeft is dat het financiële gedeelte van het basisidee van de app, namelijk de klant kiest een huisarts en die huisarts kan declareren bij de zorgverzekeraar, niet geborgd kan worden.

Is het de eigen huisarts, dan kan dit overigens wel en kun je wel inloggen met het DigiD. Vooralsnog krijgt de klant nog steeds antwoord op de vraag en dat is mooi. Natuurlijk is Constamed bezig met de achterkant van het geheel en met andere verdienmodellen voor het centrale deel van de app, waarvan ik hoop dat het lukt. Ik ben natuurlijk wel benieuwd hoe uiteindelijke borging hiervoor geregeld gaat worden.

Genoeg gepraat over de context. In onderstaande vlog ga ik praten over de app.

website ; https://www.constamed.nl/

Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/constamed/id797562911?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.esites.constamed.user&hl=en

Gebruikersgemak – 8 – .

Logisch in elkaar – 8 –

Prijs – 8 – gratis

Past in het gewone leven – 8 – complimenten hoe Constamed het passend probeert te maken.

Communiceert met andere systemen – 5 – Is een op zichzelf staand systeem.

Privacy – 9 – Hier is goed over nagedacht

Samenvattend: Constamed, een goede app, met antwoorden op minder urgente problemen, door ook je niet eigen huisarts. Hopen dat dit zo blijft.

Cijfer zorgtechnologie.net 7,7

 
#Constamed#DigiD#digitale huisarts#leefwereld#overbruggen#systeemwereld#technologie#veiligheid#zorg#zorgtechnologie#zorgtechnologie.net

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers liken dit: