18/01/2016 by D Post

Smartphone verslaving? Ga een boom planten! (€0,99)

Spread the love

forest

‘Gebruikers van smartphones zijn meer verslaafd aan hun apparaten dan ze zelf denken’.  ‘Smartphoneverslaving: vooral vrouwen en jongeren lopen gevaar (onderzoek universiteit Twente)’. ‘Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen een dergelijk gebruik (gemiddeld 221 keer per dag) van de smartphone kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen. Maar ook bij volwassenen kan het negatieve effecten hebben op de hersenen (onderzoek Teckmark)’

Zomaar wat resultaten na even op google gezocht te hebben. Onderstaand filmpje over te overdreven, maar zo herkenbaar smartphone gebruik, is op het moment van schrijven al bijna zo’n 50 miljoen keer bekeken. Herkenbaar dus.

Ik kan mij voorstellen dat je bovenstaand allemaal reuze interessant vindt, maar dat je jezelf afvraagt; wat heeft smartphoneverslaving met een boom planten te maken ??? Dit is forest, een app waarin je door middel van een boom planten voorkomt dat je de smartphone gebruikt. Hierdoor wordt je gestimuleerd om jezelf beter te focussen op waar je mee bezig bent.

 

download

FOREST, een Engelstalige 🙁  , maar gelukkig simpele app (je leest het goed, een app op je mobiele telefoon) die je stimuleert om jouw telefoon minder te gebruiken.

Vooral de simpelheid van deze app trok mij aan.

IMG_0470 IMG_0478 IMG_0479

Je stelt een tijd in, kiest daarmee een boom en je plant een zaadje.  Lukt het je om in deze tijd je smartphone niet te gebruiken dan groeit er een boom. Hoe langer je de tijd in stelt, hoe mooier de boom wordt. Haal je het, dan heb je een nieuwe boom in jouw bos (dit bos staat in de cloud, waarvoor je een account moet aanmaken). Haal je het niet, dan zie je een boom die het niet gehaald heeft (ook in jouw bos). Dus een stam, met dorre takken.

IMG_0485 IMG_0480 IMG_0481

Ook verdien je credits als je het lukt om de boom te laten groeien. Dit resultaat kun je delen.

delen IMG_0472

Een mooie simpele app dus. Wat ook een pluspunt is dat het voor bijna alle devices te downloaden is. Zowel voor apple, android (in aantocht) en voor de  windows Phone als app. Daarnaast zijn er ook een browserversies voor chrome en voor firefox. Top!

Als laatste verdiepte ik mijzelf in het privacy deel van de app. Wat ik al een beetje raar vond was dat je voor het bos moest inloggen in een cloud omgeving. Een bos bijhouden zou toch ook gewoon op de smartphone mogelijk moeten zijn? Toen ik in het privacy beleid begon te lezen, werd mij ook snel duidelijk waarom. Als eerste werd er een beroep gedaan op de Amerikaanse wetgeving. Zoals wellicht bekend, minder streng dan de Europese. Verder kan de app gebruikt worden voor enquêtes van de maker, marketingdoeleinden, nieuwsbrieven,  etc.  Al met al geen vrolijk verhaal als het om privacy gaat. Gelukkig worden de betaalgegevens wel goed beschermd.

 

Gebruikersgemak – 6,5 –  , simpel, maar engelstalig.

Logisch in elkaar – 8,5 – Instellen, opstarten en ………..   de smartphone laten liggen. Mooie ondersteuning door middel van plaatjes. Intuïtief te gebruiken.

Prijs – 6,0 –  €0,99

Past in het gewone leven – 9,5  – actueel, voor alle devices/apparaten beschikbaar.

Communiceert met andere systemen – 5 –

Privacy – 4,5 – Beroept zich op Amerikaanse wetgeving.

Samenvattend, de app doet waarvoor het bedoeld is, namelijk stimuleren dat je een tijdje van je smartphone afblijft. Hier kies je ook nog eens zelf voor en je wordt beloond voor jouw prestatie. Ook is het voor elk apparaat verkrijgbaar.

Nadeel is m.i. dat het Engelstalig is en een nog groter nadeel is hoe de app met privacy om gaat. Jammer.

Zorgtechnologie.net cijfer 6,7

Website: http://www.forestapp.cc/

 

app store google play

microsoft 

#focussen op je taak#forest#mobiel tijdelijk uitzetten#plant een boom#smartphone verslaving#voorkom afleiding door je smartphone#voorkom gebruik mobieltje

Geef een reactie