02/03/2016 by D Post

En de winnaar is: MedApp, grip op medicatie!

Spread the love

medapp

Al een tijdje ben ik op zoek naar een goede medicatie app. Een app die je helpt herrinneren om je medicatie in te nemen. Het simpelst doe je dit natuurlijk door het dagelijks in je agenda te zetten. Maar ja, ik was op zoek naar meer.

Kortweg, de app MedApp komt voor mij als winnaar uit de bus. Makkelijk was het niet. Telkens als ik dacht,dit is de app die ik bedoel, kwam ik weer een betere tegen. Ik ben begonnen met Pijndagboek, daarna heb ik nog een aantal apps getest zoals Medicijnen, Pill reminder en Medalert. Zowel voor Pijndagboek en voor Medalert was ik al bezig met een blog te schrijven, maar ze zijn het niet geworden. Medapp is de app waar ik naar op zoek was.

Even kort naar welke apps ik heb gekeken:

  1. ‘Pill reminder/herinneringen voor medicijnen’ – Een mooie uitgebreide app, voor wie op zoek is naar meer.
  2. ‘Pijndagboek’ – Een mooie simpele app, waarin je kunt beschrijven hoe het met de pijn is en of je er medicatie voor hebt ingenomen (aanrader!)
  3. MedAlert – De twijfel was er tussen Medalert en Medapp. Medalert is meer basic en daardoor iets gebruikersvriendelijker, Medapp is uitgebreider en ook overzichtelijk.
  4. ‘Medicijnen’ – Leek veelbelovend, maar liep vaak vast.
  5. Aida reminder – Een leuke algemene reminder waar je b.v. ook met gesproken tekst kan werken

Medapp heeft een aantal pré’s. Dit maakt dat deze app voor mij als winnaar uit de bus kwam.

  • Zowel voor apple als android. (Windows Phone is nog wenselijk)
  • Via de app kun je rechtstreeks contact maken met je apotheek om bij te bestellen.
  • Je medicatie is via de barcode in te scannen.
  • Medicatie innemen doe je vaak rond de eetmomenten en voor het slapen gaan, dit geeft Medapp als enige geteste app duidelijk weer.
  • Je hebt de bijsluiters digitaal bij de hand.
Bij het openen van de app zie je dat het een simpele lay out heeft. Wat je even moet ontdekken is het menubalkje aan de bovenkant. Maar weet je dit eenmaal, dan kun je de app in zijn volledigheid gebruiken. In onderstaand plaatje is het openingsscherm te zien. Het belangrijkste, dus wanneer de innames gepland zijn, is volop in beeld en dit is mooi. Onderin zie je het hoofdmenu in duidelijke picto’s. Bovenin is het submenu, dus in dit deel van de app is dit Momenten, Historie en Schema.
IMG_2829

 

Bij het tweede plaatje onderin in het hoofdmenu, voeg je de medicatie toe. Hier kun je zoeken of scannen. Het scannen van de ibuprofen, die ik bij een drogist had gekocht, lukte niet. In de zoekfunctie was het wel goed te vinden. Toen ik het probeerde met medicatie van de apotheek, lukte het scannen goed.

IMG_2832

Mooi is dat je bij de medicatie een kleurtje toe kunt voegen (wel zo helder), daarnaast kun je een foto toevoegen, geweldig!

IMG_2846

 

Je kunt bij het derde plaatje in het hoofdmenu een dossier aanmaken.  Hoe dit gaat is in de vier onderstaande afbeeldingen te zien. Ook kun je in het submenu bovenin je persoonlijke gegevens en je behandelaars invoeren.

IMG_2833 IMG_2834 IMG_2835 IMG_2836

Bij het vierde plaatje in in het hoofdmenu kun je de apotheek selecteren.  Laat je niet verleiden om de lijst af te gaan, want dit is niet de meest overzichtelijke. Handiger is om de zoekfunctie boven de lijst te gebruiken.

IMG_2827

De laatste functie in het hoofdmenu is Medipedia. Hierin kun je alle medicatie vinden.  Een duidelijke plek waar je op medicatie kunt zoeken.  Als je eenmaal een medicijn geselecteerd hebt, kun je makkelijk bij de bijsluiter komen.

IMG_2849 IMG_2850

IMG_2851

Verder nog een paar dingetjes. Je kunt ook in deze app de medicatie afvinken die je ingenomen hebt. Hij stuurt je ook een berichtje in het scherm  van je device om te onthouden dat je de medicatie moet nemen (wat grappig is dat je zelf de tekst in kan stellen).

Het enigste nadeeltje vond ik dat de app (veel andere apps doen dit wel) geen attendering bij de app in het scherm van je device neerzet. (zie onderstaande afbeelding)

IMG_2845 (1)

Bij deze een filmpje over MedApp van de ontwikkelaar.

Internet : medapp.nu

Facebook: www.facebook.com/medappnl

 

Gebruikersgemak – 7,5 – In het begin af en toe zoeken waar wat staat, maar dat heeft ook te maken met hoe uitgebreid de app is.

Logisch in elkaar – 8,5 –

Prijs – 9,0 – gratis en extra service door het digitaal bijbestellen van medicijnen.

Past in het gewone leven – 9,5  –

Communiceert met andere systemen – 7,0 – Wel met de apotheek, nog niet, in tegenstelling wat er in het filmpje beweerd wordt, met je arts.  Hier wordt aan gewerkt.

Privacy – 9,5 – Medapp heeft het privacy deel goed voor elkaar.  De gegevens worden vooral lokaal op de device bewaard. Als je wilt delen, bijvoorbeeld medicatie die nog niet in de lijst staat, moet je dit eerst instellen.  Ook dan slaat de server geen andere informatie op dan die medicatie.

In MedApp vind ik wat ik in een medicatie herrineringsapp zoek. Volledig, praktisch en niet te moeilijk. Het enige was dat ik af en toe moest zoeken. Dit heeft te maken hoe intuïtief de app in gebruik is. Dit heeft mijns inziens te maken met hoofdmenu versus het submenu en de eenzijdige kleur die de app gebruikt. Hier is wat mij betreft nog een (klein) winstpunt te halen. Maar dit is peanuts, want MedApp scoort één van de hoogste cijfers op zorgtechnologie.net!

Zorgtechnologie.net cijfer 8,5

app storegoogle play

 

#bijsluiters#herhaalrecepten digitaal bestellen bij apotheekk#Medalert#MedApp grip op medicatie#medicatie#medicatie gebruik#medicatie hulp#medicijn voorraad#Medicijnen#medicijnen bijbestellen#nooit meer uw medicijnen vergeten#op tijd innemen medicatie#Pijndagboek#Pill Reminder#pillen#tijdig innemen medicatie

Geef een reactie