01/07/2016 by D Post

L&W, LovensWaardig!

IMG_0178

L&W game van Philadelphia is LovensWaardig. L&W staat voor Leerbaar en Weerbaar en is een app voor de iPad voor mensen met een verstandelijke beperking. Leer & Weerbaar is jezelf leren kennen, herkennen van situaties en oplossingen in weerbaarheid leren.

Iedereen die met mensen met een verstandelijke beperking te maken heeft weet de kwetsbaarheid van mensen met een verstandelijke beperking. Meestal kind in een volwassen lichaam geeft zowel voor mensen met als zonder verstandelijke beperking onbegrijpelijkheden.

Voor mensen met, is het moeilijk om te begrijpen wat je overkomt als iemand je benaderd met bedoelingen. Voor mensen zonder is het moeilijk inschatten hoe je iets zegt en of het begrepen wordt. Hiermee heb ik het nog over de mensen met goede bedoelingen. Er zijn ook mensen met slechte bedoelingen. Een paar voorbeelden; loverboys, drugsmokkelaars, maar ook ‘lolbroeken’ en pestkoppen die ten koste van een ander hun eigen ‘status’ willen verhogen.

Een app die vorIMG_0180m geeft aan het versterken van Weerbaarheid is meer dan Lovenswaardig. De app Leerbaar&Weerbaar is die app. Het geeft vorm aan het leren weerbaar te zijn. Spelenderwijs leert iemand met een verstandelijke beperking, in zijn tempo, zichzelf te kennen, situaties te herkennen en wat mogelijke oplossingen hierin zijn. Situaties uit het leven gegrepen, ondersteund met filmpjes en games.

 

Jezelf leren kennen:

De app navigeert iemand met een verstandelijke beperking op een heerlijk te volgen tempo door de app heen. Het wordt stap voor stap uitgelegd door Kyra, dat is de blonde mevrouw die de hele tijd rechtsboven in beeld blijft staan. Gaat het toch te snel dan tik je op haar en legt ze het nog een keer uit.IMG_0181 Eronder staat een (te klein) pauzeknopje waardoor je de uitleg op pauze kunt zetten. Hiernaast zie je ook het beginscherm. Door op het vraagteken te klikken maak je een profiel aan, die op een fantastische simpele manier jezelf beter leert kennen. Hoe zie je eruit, wat vind je leuk, wat maakt je bijzonder, wat vind je niet leuk. Maar ook heel subtiel, iedereen is verschillend en je mag er zijn.

 

IMG_0156 IMG_0157 IMG_0159 IMG_0160 IMG_0161

Door dit van jezelf te kennen, weet je dat je uniek bent, maar ook leer je dingen herkennen die je niet leuk vind.

Situaties herkennen en oplossingen leren:

Door onder andere filmpjes worden situaties uit het leven nagespeeld. In dit voorbeeld gaat iemand met de bus en wordt hij gepest. Je start op het plein en in dit geval ga je naar zwembad. Hier gaat de app in op situaties buitenshuis.

IMG_0162

IMG_0173 IMG_0174 IMG_0175 IMG_0176

De afbeeldingen zeggen meer dan woorden. Het middelste plaatje is een filmpje behoorlijk heftig is en indringend is. In het vierde plaatje erna gaat hier op in en zegt als dit moeilijk voor je is, zoek dan iemand op en praat erover.

Hieronder nog een voorbeeld die herkenbaar is voor iedereen. Het ingenieuze van de app is dat het niet alleen lezen is, maar ook dat het auditief wordt ondersteund. Hieronder wordt ook verwezen naar bijvoorbeeld de oranje knop ‘volgende’ rechtsonder. Dit en de gesproken tekst maakt dat je niet peer definitie hoeft te kunnen lezen om de app toch te kunnen gebruiken.

IMG_0182

IMG_0171

Spelvormen:

Het leuke aan zo’n app is natuurlijk dat het spelenderwijs leren is. Hieronder enkele voorbeelden.

IMG_0183 IMG_0177

IMG_0172

Het laatste plaatje komt telkens terug en wordt ondersteund met een Leerbaar & Weerbaar rapp. ‘Doe wat je prettig vind en niet wat je niet prettig vind’ en ‘Chatten alleen met iemand die je kent’ zijn teksten uit de rapp.  De rapp komt geregeld terug en de hoop is natuurlijk dat de tekst onthouden wordt.

Samenvattend een supermooie app die meer dan nodig is. Wat ik het allermooist vond? Dat de app al was geïnstalleerd was bij een cliënt die bij de organisatie woont waar ik werk. Dat daarnaast een collega enthousiast werd, toen deze app ter sprake kwam. Niet omdat je een app moet gebruiken, maar ‘gewoon’ omdat het bijdraagt en helpend is.

Gebruikersgemak – 9,5 –   Bijna briljant, ondersteuning met tekst, auditief en visueel. Enigste minpuntjes is de te kleine pauzeknop bij de uitlegster.

Logisch in elkaar – 9,5 – Superduidelijk. Je kunt ook met ondertiteling werken. In eerste instantie denk je dat je de tekst maar gedeeltelijk kunt zien en dat dit een foutje is. Bij nader onderzoek blijkt dat je moet scrollen.

Prijs – 8 –  gratis, Philadelphia maakt slim gebruik van hun expertise. De app is een toegang tot hun organisatie.

Past in het gewone leven – 10  – raakt kern in hulpvraag bij bijna alle mensen met een verstandelijke beperking.

Communiceert met andere systemen – 7 – Je kunt informatie delen via Facebook, Twitter en mail.

Privacy – 7 – Ik kon niet wat terugvinden over de privacy rondom de app. Vanuit ervaring kijkend lijkt het een standalone app die alleen naar buiten communiceert, dus veilig is.

Samenvattend, een erg mooie app voor mensen met een verstandelijke beperking. Die wordt ondersteund met een handleiding en een facebooksite.

Zorgtechnologie.net cijfer 8,5

Website       : Philadelphia Leerbaar & Weerbaar

Handleiding: Informatie voor begeleiders

Facebook     : Kyra

app store

 

 

 
#assertiviteit#lichte verstandelijke beperking#nee zeggen#ondersteunende ICT in de zorg#philadelphia Leerbaar&Weerbaar#voor je zelf opkomen#weerbaarheid#zorgtechnologie#zorgtechnologie.net

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers liken dit: