30/07/2016 by D Post

Waar ben je?

Op vakantie? Een gebroken fietsketting? Verdwaald? Zal ik maar bij de laatste beginnen? Een oud dametje (licht dementerend) ging naar het winkelcentrum zo’n 400 meter verderop boodschappen doen. Na deze gedaan te hebben liep ze ’terug’, de verkeerde kant op. Gelukkig was er een alerte buurtbewoner die haar verdwaald zag rondkijken en bracht haar terug naar haar woning. Helaas en gelukkig is dit een echt voorbeeld. Helaas is het verdwalen, gelukkig de alerte buurtbewoner. Dit zette mij aan het denken, wat is de makkelijkste technologische oplossing om te ontdekken waar iemand is.

Of een ander voorbeeld, je bent als kind of als iemand met een verstandelijke beperking op vakantie. Dit in een vreemde omgeving. Zou het voor personen in je omgeving handig zijn dat je terug te vinden bent?

IMG_0278Of simpelweg eentje die mijzelf is overkomen. Ik was aan het sporten en mijn ketting brak. Ik belde mijn vrouw op, wil je mij ophalen? Waar ben je, was de eerste vraag. En daar sta je dan, in het bos.

 

Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb zelfs wat gps trackers (een gps tracker laat zien waar je bent) besteld en uitgeprobeerd. Helaas is dit niet voldoende, want je moet ook een verbinding met internet hebben. Dit zodat de ander je kan vinden. En dit moet via internet.  En waarom zou je een gps IMG_0269tracker willen? In bijna alle moderne telefoons zit er één. Zelfs in tablets of mp3 spelers zijn ze te vinden, maar deze laatste voorbeelden kunnen vaak alleen via wifi met internet verbonden worden. Een wifi verbinding is plaatselijk, dus je komt al gauw op een apparaat uit met mobiel internet die overal bereikbaar is. (lees een telefoon met internetverbinding).

Om een lang verhaal kort te maken, je kunt iemand het makkelijkst terugvinden door te kijken waar zijn of haar telefoon is.  De functie van apple, ‘zoek iPhone’, is voor mij de simpelste manier. Deze is standaard op apple apparaten geïnstalleerd en werkt als volgt. Je meldt één of meerdere apparaten aan op je apple account. Je opent de app ‘zoek mijn iPhone’ en (tromgeroffel) je ziet het apparaat, en dus meestal ook de gebruiker van het apparaat. Tegelijkertijd is dit meestal ook de duurste oplossing.

IMG_0277

IMG_0274

 

De goedkoopste oplossing? Koop een goedkope smartphone, met een lange accuduur.  Want via een android of een windows telefoon is het terugvinden mogelijk.

Voor android werkt het als volgt. Door in te loggen op het google account waar de telefoon mee gekoppeld is kun je via het volgende webadres het android toestel terugvinden. https://www.google.com/android/devicemanager

IMG_0272

Bij windows werkt het vergelijkbaar. Hiervoor ga je naar de volgende pagina: https://www.windowsphone.com/nl-nl/my/find?signin=true

IMG_0276

Let wel, door dit middel te gebruiken, kom je dicht bij de privacy van iemand. Je moet hiervoor toestemming hebben van diegene waar het telefoontoestel van is.

Voor zorginstellingen/professionals weegt privacy nog een gradatie zwaarder. Dit is een vrijheidsbeperkende maatregel en valt onder wet BOPZ.

Voor mijn gebroken fietsketting? Ik vond het alleen maar handig dat mijn vrouw wist waar ik precies was. Anders had ik misschien nog midden in het bos gestaan 🙂

IMG_0279

 
#bopz#dementie#langer thuis wonen#terugvinden#verdwaald#verstandelijk beperkt#vrijheidsbeperking#waar ben je#weg kwijt

Geef een antwoord

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers liken dit: